01601, м. Київ, бульвар Т.Шевченка,13 e-mail:info@ucfm.com.ua

Український тренінговий центр сімейної медицини Навчально-науковий центр Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

06.12.2016

Цикл тематичного удосконалення / тренінг з міжнародною участю

«Використання наркотичних, психотропних речовин та їх прекурсорів в практиці сімейної медицини»

З метою підготовки лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів охорони здоров’я з питань ефективного застосування наркотичних та психотропних речовин в практиці сімейної медицини Українським тренінговим центром сімейної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з 28.11 по 02.12.2016 р. проведено вже четвертий, плановий цикл тематичного удосконалення/тренінг з міжнародною участю «Використання наркотичних, психотропних речовин та їх прекурсорів в практиці сімейної медицини»,

Додаткова поглиблена підготовка медичних кадрів з питань використання підконтрольних речовин, психологічної підтримки та доступності паліативних пацієнтів до знеболення, в т.ч. пацієнтів з ВІЛ/СНІД, є актуальною в контексті здійснення сімейними лікарями координованої, всебічної, постійної медичної допомоги, орієнтованої на інтереси сім’ї та громади. Збереження гідного, повноцінного, активного життя пацієнта, незалежно від невиліковного діагнозу є невід’ємним правом кожної людини та завданням української держави.

Програма навчального циклу підготовлена, відповідно до програми міжнародної співпраці НМУ імені О.О. Богомольця з Університетом штату Вашингтон (США), за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR), у співпраці з Адміністрацією США з ресурсів і служб охорони здоров’я (HRSA), Центрами контролю та профілактики захворювань США (CDC) та Міжнародним центром освіти та підготовки з питань охорони здоров’я Університету штату Вашингтон (I-TECH/UW). За матеріалами навчального циклу підготовлено та видано із грифом МОЗ України навчально-методичний посібник «Використання наркотичних, психотропних речовин та їх прекурсорів в практиці сімейної медицини», який призначений для підвищення кваліфікації лікарів загальної практики-сімейних лікарів, дільничних терапевтів та педіатрів та лікарів інших спеціальностей амбулаторно-поліклінічних закладів України, а також для посилення проведення навчальної роботи викладачів клінічних кафедр вищих медичних закладів освіти I-IV рівнів акредитації, які беруть участь в підготовці та підвищенні кваліфікації лікарів та медсестер за спеціальністю загальної практики-сімейної медицини.

Після успішного пілотування перших трьох тренінгів в минулому році, участь в оновленні та проведенні даного навчального курсу взяв колектив викладачів УТЦСМ та українських фахівців-експертів, МФ «Відродження», які працюють в сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та застосування наркотичних, психотропних речовин та їх прекурсорів в медичній практиці.

Слухачами курсу стали лікарі загальної практики-сімейні лікарі та лікарі інших спеціальностей амбулаторно-поліклінічних закладів охорони здоров’я, а також викладачі ряду кафедр НМУ імені О.О. Богомольця, які беруть участь в підготовці лікарів за спеціальністю загальної практики-сімейної медицини. Після успішного закінчення навчання слухачі отримали посвідчення встановленого МОЗ України зразку про проходження підвищення кваліфікації, а міжнародним проектом технічної допомоги всім учасникам тренінгу було забезпечено харчування під час тренінгу та повний пакет інформаційних матеріалів на паперових та електронних носіях, навчально-методичний посібник.

Український тренінговий центр сімейної медицини 
Національного медичного університету імені О.О. Богомольця